Endüstriyel Enerji Sistemleri

title


Endüstriyel Çatı Üstü GES
12 Mayıs 2019 tarihinde resmi gazete de yayımlanan Lisanssız üretim yönetmeliği kapsamın da İşletmenizin çatısına kuracağımız güneş enerjisi santrali ile çatınızı en verimli şekilde kullanarak, birim elektrik fiyatınızı en düşük seviyeye çekmeniz mümkündür.
Yönetmelik kapsamında Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi Tarife grubundaki İşletmeler, Ticarethaneler ya da Meskenler için 2 farklı başvuru söz konusudur. 

 

AYLIK MAHSUPLAŞMA YÖNETMELİĞİ NEDİR? 5-1c ve 5-1ç maddelerinden başvuru nedir? Farkları Nelerdir?

Yönetmeliğin 5-1-c bendine göre yapılan başvurular: Yönetmeliğin bu maddesi kapsamında yapılan Lisanssız Elektrik Üretim başvuruları eğer çatı alanınız yeterli ise 5MWe kadar başvuruda bulunabilirsiniz. Bu başvuru ile yalnızca işletmenizin ya da evinizin çatısına başvuruda bulunabilir ve 1 ay boyunca çatıya kuracağınız Güneş Enerjisi sisteminden üretilen enerjiyi şebeke üzerinden geçirerek elektrik tüketimi yaptığınız  zamanlar da bu enerjiyi direk kullanabilirsiziniz. İşletmenizde tüketimin olmadığı zamanlarda(Öğle Araları, Resmi Tatiller, Ya da fabrikayı çalıştırmadığınız herhangi biz bir dönem)  Güneş Enerjisi Santraliniz enerji üretimi yapıyorsa   bu enerji şebekeye verilerek şebeke adeta bir akü gibi kullanılır. 1 Ayın sonunda faturalandırma zamanı geldiğinde işletmeniz bir ayın toplamında  toplam tüketiminizden daha fazla enerji üretmiş ise bölgenizdeki Edaş’a bu fazla kısım fatura edilir. Faturalandırma dağıtım bedelleri ve vergiler hariç  yapılır. Ayrıca bu madde kapsamında yapılan başvurularda şebekeye verdiğiniz enerji için herhangi bir dağıtım bedeli ödemek zorunda kalmazsınız. Eğer bir mesken  (Normal Villa, Apartman v.s.)  abonesi  iseniz, şirket kurmanıza gerek yoktur. İlgili dağıtım şirketi aylık gider pusulası düzenlemek suretiyle bu miktar banka hesabınıza ödenir. 

 

Çatı Üstü Güneş Enerjisi Santrallerinin faydaları nelerdir?
Her geçen gün artan elektrik maliyetinizin bir bölümü veya tamamını sabitleyerek işletme ya da evsel giderlerinizi 25 Yıl boyunca kontrol altında tutabileceksiniz.


Ay sonunda tükettiğinizden fazla enerji ürettiyseniz çatınızdaki güneş enerjisi santralinden gelir elde edebileceksiniz.


Yeşil bir enerji kullanarak çevreye katkıda bulunabileceksiniz.


Ülkemizin Enerjide bağımsız bir ülke olma hedefine katkı sunabilirsiniz. 


Belediyeler ve Kamu kuruluşları 5-1-c maddesi kapsamında kuracakları Güneş Enerjisi Santrallerini  çatı üzerine kurma zorunlulukları yoktur. Belediye ve Kamu kuruluşlarının Arazi üzerine kurma muafiyetleri de vardır.


 Yönetmeliğin 5-1-ç bendi ise size 5MWe lisanssız üst sınırını kaldırır. Böylece  Çatı üstünde yeterli yeriniz var ise dilediğiniz kadar kurulum yapabilirsiniz. Bu madde kapsamında yapılan Lisanssız Üretim başvurularının 5-1-c maddesinden farkı ise şebekeye verdiğiniz her 1kW enerji için dağıtım bedeli ödenmesi zorunluluğudur. Dolayısiyle bu madde kapsamında başvuruda bulunacak olan işletmeler Yılın 365 günü Gece-Gündüz durmaksızın enerji tüketmelerinin gerekliliğidir. Böylece üretilen enerjinin şebekeye gitmesinde müsade etmeden üretilen enerjiyi sürekli iç tüketimde kullanarak dağıtım bedeli ödememeniz önemliir. Aksi halde bu madde kapsamındaki başvurularınız daha uzun sürede Amorti edecektir.


TURECO Solar, güneş enerjisi projenizi, uzman mühendislik kadrosu ile güvenli, maksimum verimli ve ekonomik hedeflere uygun olarak hayata geçirerek çatınızı bir enerji üretim alanına dönüştürecektir. Daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz Ekibimizle iletişime geçiniz.
 
Güneş Enerjisi Nedir?
Dünya her geçen gün değişmeye ve gelişmeye devam ederken yükselen nüfus oranı, sanayileşme gibi çeşitli faktörler sebebi ile artan kirlilik, atmosfere salınanan zehirli gazlar ve azalan yakıt kaynakları. Kullanmış olduğumuz kaynakların kısıtlı olması ve doğaya vermiş olduğu zararları göz önünde bulundurulduğunda, insanoğlu yeni, temiz ve sürdürülebilir bir kaynak arayışına düşmüş olup her geçen gün gelişmeye devam eden bir sistemin içine adım atmıştır; yenilenebilir enerji. Yenilenebilir enerji, doğanın bize sunmuş olduğu temiz, güvenilir ve sınırsız kaynaklardan elde edilen enerjidir. Doğada süregelen olan olayların ve kaynakların paneller ve çeşitli yöntemler ile farklı enerji türlerine dönüştürülereek hayatımızda her geçen gün daha fazla yer almaya devam ediyor. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan ve gün geçtikçe daha da popüler olan, sınırsız bir güç olan güneş; hayatımızın farklı alanlarında kullanılmaya devam ettiği gibi tercih etmek için de birçok sbeebi beraberinde getiriyor. Peki nelerdirdir bunlar?


Sınırısız bir kaynaktır. Tükenmez oluşu sebebi ile doğanın geleceğe sürdürülebilir en büyük hediyesidir.
Temiz bir kaynaktır, doğanın kendi içinden doğması bakımından herhangi kirli atık/ gaz salınımı gerçekleştirmez.
Kullanım açısından kolay ve yaygın bir sistemdir.
Bütçe dostu bir kaynaktır.
  
Çatı Üzeri Güneş Panelleri Nedir?
Güneş enerjisi, güneş çekirdeğinde gerçekleşen füzyon olayı- hidrojen gazının helyum gazına çevrilmesi- sonucu ortaya çıkan ışıma enerjisidir. Bu enerjinin yalnızca belli bir miktardaki oranı dünyaya ulaşmaktadır fakat bu noktada ulaşan sınırlı miktarı bile insanoğluna sınırsız bir kaynak olma imkanı sunmaktadır.


Çatı Üzeri Güneş Panelleri ise güneş ışınlarının fotovoltaik bir şekilde işlenmesine dayanan sistemler bütünüdür. Güneş ışınlarını paneller ya da güneş hücreleri tarafında toplanarak elektrik enerjisine çeviren sistemdir. Güneş enerjisi panelleri uzun vadede oldukça bütçe dostu olan bir sistemdir. Ve kullanım, kurulum açısından da oldukça kolaydır. Gününmüzde bu sistemleri ev, hastane, oteller ve sanayi tesisleri gibi birçok farklı alanlarda görebilirsiniz. Bu sistem ile işletme ya da binaların çatılarına kurulan paneller tarafından güneş ışığı farklı aşamalara geçerek elektrik sistemine dahil edilebilir. Buna ek olarak gündüz gerçekleşen bu dönüşüm işlemini çeşitli bataryalar aracılığı ile depolayarak gece de kullanmak mümkün.
 
Çatı Üzeri Güneş Paneli Faydaları Nelerdir?
Yenilenebilir enerjinin kullanılarak geliştirildiği bu sistemler genel olarak baktığımızda oldukça düşük maliyetli, sürdürülebilir ve temiz kaynaklardır. Bunlara ek olarak ise Ay sonunda tükettiğinizden fazla enerji ürettiyseniz çatınızdaki güneş enerjisi santralinden gelir elde edebileceksiniz. Tüm bunları düşündüğümüzde çatı üzeri güneş panellerinin faydaları saymakla bitmez
Daha temiz yarınlar için geliştirilmesi büyük bir önem taşımakla birlikte gelin daha detaylı incelemeye devam edelim.

Bütçe Dostu
Güneş enerjisinin kullanılarak elektrik üretimi sağlanması amacıyla birçok farklı alanda çeşitli güneş panelleri kurulmaktadır. Gündüz, yaz aylarında dönüştürülen b enerjinin sürdürülenbilir kılınması amacıyla çeşitli bataryalar depolama aracı olarak kullanılmaktadır. Bu noktada kurulum aşamasında maliyeti yüksek gibi görünse de birçok güneş enerjisi sisteminde de olduğu gibikurulum aşamasında belirli yatırımlar gerekse de uzun vadede bütçe dostu ve ucuz bir kaynatır.
 
Ekonomik Bağımsızlık
Ülkemizde enerji üretimin sağlanması amacıyla çeşitli kaynaklar kullanılmaktadır. Bu enerji kaynakları farklılık göstermektedir ve büyük bir oranı doğal gazdan karşılanmaktadır. Ülkemizdeki doğal gaz ihtiyacını farklı dış ülkelerden sağlamaktayız. Bu noktada bizleri dışa bağımlı kılan bu ihtiyacın temin edilmesinden tutun da evlere ulaşma süresi boyunca farklı aşamalar ve yüksek maliyetlere sebebiyet vermektedir. Basitçe kurulan bu sistemler ile ilerleyen yıllarda enerji bakımından dışa bağımlılık minimum seviyelere ulaşmış olacaktır.
 
Temiz Enerji Kaynaklarıdır
Yazımızda daha öncesinde de belirttiğimiz gibi sanayileşme, nüfus artışı gibi farklı faktörler ile enerji kullanımında ve ihtiyacında gün geçtikçe artan bir ihtiyaç ortamı oluşmaya devam ediyor. Bu noktada kullandığımız fosil kaynakların sınırlı olması ve yakıldığında çevreye zararlı gazlar ve atıklar bırakması tüm insanlık için çok büyük bir problem teşkil etmektedir. Güneş enerjsi kullanarak elektrik üretiminin sağlanması ile temiz yakıt kullanımı noktasında büyük adımlar atılmaya devam ediyor.  Yenilenebilir enerji kaynakları doğanın insanoğluna en büyük miraslarından yalnızca biridir ve doğanın kendi içinden çıkan bu kaynaklar temiz bir enerjidir, çevreye ve insanlığa zarar verebilecek herhangi bir atık salınımı gerçekleştirmezler. Tüm bunlar ışığında “Temiz bir enerji temiz bir yaşam” mottosu ile  geleceğin çok daha güzel bir şekilde geleceğini söylemek sanıyoruz yanlış olmaz.