On Grid Sistemler

title


On Grid Åžebeke BileÅŸenleri
On Grid ÅŸebeke sistemleri bulunduÄŸumuz bölgedeki dağıtım ÅŸirketi ile çaÄŸrı mektubu alarak ve baÄŸlantı anlaÅŸması yaparak tükettiÄŸimiz enerji karşıladığımız ve fazla ürettiÄŸimiz enerjiyi ilgili dağıtım ÅŸirketine satabildiÄŸimiz bir mahsuplaÅŸma sistemidir. Yeni çıkan yönetmenlikle beraber yıllık tüketilen enerji miktarının bir katı oranında devlet 10 yıl süreyle enerji alım garantisi vermektedir. On Grid sistemlerin kurulum maliyeti 4 ile 5 yıl arasında amorti edildiÄŸini düÅŸünürsek ve dünya üzerinde enerji fiyatlarının her geçen gün arttığını baz alırsak çok mantıklı bir yatırım olarak karşımıza çıkıyor. 


On Grid sistemlerin çalışma prensibi ÅŸu ÅŸekilde özetlenebilir; ÖrneÄŸin bizim bir ticarethanemiz var bu ticarethanenin aylık enerji tüketimi 15.000 kilowatt saat  bizim çatımızda kurduÄŸumuz güneÅŸ enerjisi santrali aylık 17.000 kilowatt saat enerji üretti ay sonunda biz ilgili dağıtım ÅŸirketinden aradaki fark olan 2000 kilowatt saat  enerji bedelini hesabımıza alabiliriz. Ya da 15.000 kilowatt saat enerji tüketimimiz var biz 13.000 kilowatt saat enerji ürettiÄŸimizde aradaki 2000 kilowatt saat  enerji bedelini ilgili dağıtım ÅŸirketine elektrik faturasında ödeme yaparız. SOLARNET enerji sistemleri bu noktada size ilgili dağıtım ÅŸirketinizde olan resmi prosedürleri yerine getirerek hızlı bir ÅŸekilde baÄŸlantı anlaÅŸması yapıp mahsuplaÅŸma sisteminden gelir elde etmenize de olanak sunar.

On Grid Sistemlerin BileÅŸenleri
-   Panel
-    Ä°nverter
-    Çift Yönlü Sayaç

 

GüneÅŸ Panelleri Nedir? Nasıl Çalışır? Ne Ä°ÅŸe Yarar?
Yenilenebilir bir kaynak olan güneÅŸ enerjisini elektrik enerjisine çevirmeye olanak saÄŸlayan güneÅŸ panelleri nedir? Nasıl çalışır? Ne iÅŸe yarar? Gibi sorulara yanıt bulmak adına kaydırmaya devam edin.

GüneÅŸ Paneli Nedir?
GüneÅŸ paneli (veya Solar Panel), üzerinde güneÅŸ enerjisini soÄŸurmaya yarayan birçok güneÅŸ hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır. GüneÅŸ panelleri, dünyaya gelen güneÅŸ ışıklarını elektriÄŸe çevirirler. Yeryüzüne düÅŸen güneÅŸ ışığının enerji miktarı, günümüzde kullandığımız dünya enerji miktarının tam 10 bin katıdır. Bu yüzden insanoÄŸlu enerji ihtiyacını karşılamak için dünyaya gelen güneÅŸ ışınlarının sadece 0,01’ini verimli kullanması yeterlidir.
GüneÅŸ paneli, üzerine gelen güneÅŸ ışığını emmeye yarayan solar hücrelerden oluÅŸur. Bir güneÅŸ panelinin verimi, kullanıldığı hücrenin güneÅŸ ışığını elektriÄŸe dönüÅŸtürme oranı ile belirlenir.

GüneÅŸ Panelleri Nasıl Çalışır?
Bir güneÅŸ enerjisi paneli; kabaca silikon hücreleri, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi ve panel üzerinden üretilen elektrik akımını aktarmak için kullanılan doÄŸrusal akım ve alternatif akım kablolarından oluÅŸur. Silikon, güneÅŸ ışığını emmesine ve kullanılabilir elektriÄŸe dönüÅŸtürmesine izin veren iletken özelliklere sahip bir ametaldir. Işık bir silikon hücresine çarptığında silikon hücrelerin üzerindeki elektronların harekete geçirilmesine neden olarak elektrik akımı akışını baÅŸlatır. Bu “fotovoltaik (FV) etki” olarak bilinir ve güneÅŸ paneli teknolojisinin genel iÅŸlevselliÄŸini açıklar.

GüneÅŸimizi aslında doÄŸal bir nükleer reaktör olarak da düÅŸünebiliriz. Bu çerçevede güneÅŸten dünyaya yaklaşık 8,5 dakika içinde 150+ milyon km seyahat eden foton adı verilen küçük enerji paketleri seyahat ederler.

Bu kısa seyahat sonucunda yeryüzüne ulaÅŸan enerji paketleri sadece bir saatlik bir zaman diliminde, teorik olarak bile olsa, gezegenimize bir yıl boyunca yetecek enerjiyi içermektedirler. Dolayısı ile aslında çok büyük bir potansiyele sahip olan güneÅŸ enerjisine hepimiz daha fazla öncelik vermeliyiz ki karbon salınımını azaltıp sürdürebilir bir enerji üretimine geçiÅŸ yapabilelim.
Silikon bazlı güneÅŸ hücrelerini kullanarak güneÅŸ ışığını doÄŸrudan elektriÄŸe dönüÅŸtürebiliriz. Her gün ışık, güneÅŸ panellerine fotonlarla (güneÅŸ ışığı parçacıkları) çarpar. GüneÅŸ paneli bu fotonları doÄŸru akım (“DC”) elektronlarına dönüÅŸtürür. Elektronlar güneÅŸ panelinden ve bir invertöre ve diÄŸer elektrikli güvenlik cihazlarına akar. Evirici, “DC” gücünü alternatif akıma veya “AC” gücüne dönüÅŸtürür. AC gücü, televizyon, bilgisayar ve ekmek kızartma makinelerinin duvar prizine takıldığında kullandıkları elektrik türüdür.

GüneÅŸ Panelleri Ne Ä°ÅŸe Yarar?
GüneÅŸ enerjisi panelleri güneÅŸten gelen ısı ve ışığı kullanılabilir elektrik enerjisine çevirerek ev ve iÅŸ yerlerinde kullanılan tüm cihazların çalışmasını saÄŸlar. güneÅŸ enerjisi panelleri üzerinde yer alan hücreler güneÅŸ ışınlarını bünyesinde barındırarak doÄŸru akım oluÅŸturur.

Kullanım alanına ve elde edilmek istenilen enerji miktarına göre kullanılan paneller birbirine seri ya da paralel bir ÅŸekilde baÄŸlanarak doÄŸru akımın elektrik enerjisine dönüÅŸmesi saÄŸlanır. 

GüneÅŸ Enerji Santrali Türleri
GüneÅŸ Enerji Santralleri temelde fotovoltaik sistem ve termal sistem olmak üzere iki türdedir.

Fotovoltaik sistemde, güneÅŸten gelen radyasyon, paneller vasıtası ile elektrik enerjisine çevrilir ve elde edilen DC elektrik inverter cihazı ile ÅŸebeke frekansına uygun AC elektriÄŸe çevrilerek kullanıma uygun hale getirilir.

Termal sistemlerde, özel aynalar vasıtası ile güneÅŸ ışınları belli bir noktaya iletilmekte, bu noktada bulunan yaÄŸ ya da su ısıtılmakta, ısıtılan sıvı ile termik sistemlerde olduÄŸu gibi buhar basıncı vasıtası ile mekanik enerji kinetik enerjiye çevrilmektedir.

GüneÅŸ Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?
Temel olarak, olan ÅŸey, güneÅŸ paneli sisteminin elektronları atomlardan ayırmak için fotonlar kullanmasıdır. Elektronları atomlarından ayırma iÅŸlemi de elektrik yaratır. GüneÅŸ panelleri, gelen güneÅŸ ışığını ısı yerine elektriÄŸe dönüÅŸtüren silikondan yapılan fotovoltaik hücreler içerir. 

Panellerin üzerinde bulunan bu güneÅŸ hücrelerinde güneÅŸ ışınları sayesinde doÄŸru akım oluÅŸmaya baÅŸlar. BulunduÄŸu bölgeye veya kullanıldığı mevsime göre elde edilen enerji miktarının ölçümleri yapılarak seri ya da paralel bir düzenek kurularak ev ya da iÅŸ yerlerine baÄŸlanır.

GüneÅŸ panellerinin elektrik üretimi için akışını ÅŸu ÅŸekilde özetleyebiliriz;
Fotovoltaik güneÅŸ panelleri güneÅŸ ışığını emer - Her güneÅŸ panelinde fotovoltaik (PV) hücreler bulunur. PV hücreleri ışığı (fotonları) alır ve ışığı elektriÄŸe dönüÅŸtürür. GüneÅŸ ışığı güneÅŸ paneline çarptığında, doÄŸru akım (DC) elektrik üreterek PV hücreleri çalışmaya baÅŸlar.
DC elektriÄŸi kendi başına güç veremez. DiÄŸer güneÅŸ enerjisi ekipmanlarının bulunduÄŸu yere, eviricilere iletilir.
GüneÅŸ ışınları silikon hücreyle etkileÅŸime geçtiÄŸinde, elektronlar hareket etmeye baÅŸlar.
Elektronların taşınması, düÄŸümler tarafından yakalanır ve paneldeki kablolarda elektrik akımı akışını baÅŸlatır.
Solar kablolar doÄŸru akım (DC) elektriÄŸini, alternatif akım (AC) elektriÄŸine dönüÅŸtürülmek üzere bir solar invertere iletir. 

GüneÅŸ Paneli ÇeÅŸitleri Nelerdir?
GüneÅŸ panelleri iki farklı hücre tipine göre sınıflandırılır. Bunlardan birincisi polikristal solar hücre yapılı güneÅŸ panelleri, diÄŸeri ise monokristal solar hücre yapılı güneÅŸ panelleridir. Günümüzde yaygın olarak polikristal hücreli güneÅŸ panelleri üretilmektedir. 

Polikristal GüneÅŸ Panelleri
Polikristal paneller, monokristal güneÅŸ panellerine göre potada çekme prosesi iÅŸlemi gerektirmediÄŸinden daha uygun maliyetlidir. Polikristal güneÅŸ panellerinde silikon ham haldeyken eritilir ve kare hücre haline getirilir. Böylece polikristal solar hücre yapılı güneÅŸ panelinin üretim maliyeti, monokristal hücre yapısına göre daha uygundur. Polikristal güneÅŸ panelleri, düÅŸük maliyetli olduÄŸundan daha yaygın üretime sahiptir.  Fakat polikristal güneÅŸ panellerinin verimliliÄŸi, monokristal ile kıyaslandığında daha düÅŸüktür.  Polikristal güneÅŸ panellerinin verimliliÄŸi genellikle 13-16 oranındadır.

Monokristal GüneÅŸ Panelleri
Yüksek dereceli silikondan yapılmıştır ve  bundan dolayı monokristal yapılı paneller yüksek verimlilikle çalışırlar. Monokristal güneÅŸ panellerinde performans oranları 15-20 oranındadır.  Monokristal güneÅŸ panelleri daha verimli olduÄŸundan sıklıkla uzay istasyonlarında, uydularda da ve ileri teknoloji ürünlerinde kullanılır.  Monokristal solar panelin en büyük dezavantajı daha pahalı olmasıdır.

GüneÅŸ Paneli Nasıl Seçilmelidir?
GüneÅŸ panellerinin watt cinsinden gücü fiyatı etkileyen en önemli özelliÄŸidir. Mesela 150 wattlık bir panel ile 250 wattlık bir panel arasında, saatte 100 watt elektrik üretmede fark vardır. Bu yüzden güneÅŸ panelleri fiyatları watt cinsinden belirlenir. 250 watt gibi büyük panellerin üretim maliyetleri, 100 watt gibi panellere göre daha ekonomik olduÄŸundan birim maliyetleri daha ucuzdur. GüneÅŸ paneli seçerken en büyük güneÅŸ paneli modülünü almaya çalışmak daha mantıklıdır.

GüneÅŸ Enerjisi Nerelerde Kullanılır?
GüneÅŸ enerjisi çok sayıda farklı alanda kullanılabilen bir enerji türüdür. Neredeyse her sektörde kullanılması mümkün olan bir enerji türüdür. Teknolojinin geliÅŸmesi ile birlikte artan enerji ihtiyacına baÅŸarılı bir alternatif olan güneÅŸ enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin arttığı günümüzde üzerinde çok sayıda çalışma gerçekleÅŸtirilen bir enerji üretme yöntemidir.
GüneÅŸ enerjisinden elektrik üretimi en yaygın olarak kullanılanlardan bir tanesidir. YaÄŸmur ve rüzgar gibi hava ÅŸartlarına baÄŸlı olmayan güneÅŸ, sabah doÄŸup akÅŸam batıyor olması sayesinde net bir kullanım imkanı sunmakta olması nedeniyle eÄŸilimin biraz daha fazla olması normal karşılanabilir.
GüneÅŸ enerjisi çok eski zamanlardan beri kol saatleri ve hesap makinelerinde kullanılmakta olan, çok da yeni olmayan bir teknolojidir. Kol saatlerindeki küçük güneÅŸ pilleri saati çalıştıracak yeterli enerjiyi üretebilmektedir. Hesap makinelerinin de yıllarca pillerinin hiç deÄŸiÅŸtirilmeden çalışıyor olması güneÅŸ enerjisi ile enerji üretiyor olmasıyla saÄŸlanır.
Uzay ve uydularda da kullanılmakta olan bir enerji türü olarak güneÅŸ enerjisi, uzaya insanlık tarafından gönderilmiÅŸ olan uyduların elektrik ihtiyacını saÄŸlamak için kullanılmaktadır.
Yollarda bulunan trafik lambalarının çalışmasını sürdürmek amacıyla da güneÅŸ enerjisinden faydalanılmaktadır. Trafikte karşılaşılan iÅŸaret lambalarının veya sokak lambalarının da birçoÄŸu bu yöntemle çalışmaktadır. Trafik lambaları ve iÅŸaretlerinin çoÄŸu akü, güneÅŸ paneli ve ÅŸarj kontrol ünitesi bir arada bulunan bir sistem ile çalıştırılmaktadır.

 GüneÅŸ Panelleri Nerelerde Kullanılır? 
GüneÅŸ panelleri, baÅŸlıca elektrik ve ısı üretme gibi birçok amaçla kullanılabilir. GüneÅŸ panelleri evlerin, alışveriÅŸ merkezlerinin, iÅŸ yerlerinde kullanılabilir. Ya da bir endüstrinin, bir kasabanın enerji ve su ihtiyacını karşılamak için de güneÅŸ enerji santralleri kurularak, gün boyu güneÅŸ alan bölgelere çok sayıda güneÅŸ paneli yerleÅŸtirir.

Ülkemizde de birçok ÅŸehirdeki belediyeler bu çalışmaların günden güne artırarak kamu binalarının, yerleÅŸim bölgelerinin elektrik ve sıcak su ihtiyacını karşılamak için güneÅŸ enerji santralleri kurmaktadır. Dünya çapında da, güneÅŸ panellerinden enerji üretimi için karayollarına dahi döÅŸenen sistemlerinin varlığı da bilinmektedir.

GüneÅŸ Panelleri Ne Kadar Elektrik Üretir?
GüneÅŸ panelleri panelin büyüklüÄŸü ve özelliÄŸine göre farklı miktarlarda elektrik üretir. Ancak genel ve birim enerji miktarları baz alındığında, 1 kW’lık fotovoltaik silikon sistem (100 W), güneÅŸin tam olarak alındığı saatlerde 1 kW elektrik üretecektir. GüneÅŸin tepede olduÄŸu ve panele doÄŸrudan ulaÅŸtığı saatlerde kaç kW’lık sistem kurulmuÅŸsa, o kadar elektrik enerjisi üretimi mümkündür. Ancak güneÅŸ yıl boyunca farklı açılardan düÅŸmektedir. DiÄŸer yandan mevsimlere göre güneÅŸlenme oranları farklılık gösterir. Bu veriler doÄŸrultusunda, Türkiye’de günlük ortalama 7 saat güneÅŸlenme olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. Bu durumda bir yılda ortalama;
1 kW x 6 saat x 365 gün = 2190 kW enerji üretilmiÅŸ olacaktır.

Bunun bir kısmının çeÅŸitli sebeplerle kayıp olduÄŸunu düÅŸünürsek ortalama 2000 kW elektrik enerjisi elde edersiniz.
Ev tipi güneÅŸ panelleri 300 W’a kadar enerji üretebilmektedir. Ancak güç büyüdükçe boyutun da büyüdüÄŸünü unutmamak gerekir. Günde 1 saat güneÅŸlenme halinde 300 W’lık paneliniz 0,3 kW elektrik üretir. 7 saatlik ortalama güneÅŸlenme baz alınırsa 2,1 kW elektrik üretilmiÅŸ olacaktır. 300W’lık bir panel ortalama 160 x 120 cm ebatlarındadır.

Türkiye’de bir evin günlük elektrik sarfiyatı ortalama 10 kW olarak kabul edilir. Bu durumda 5 yada 6 adet 300 W’lık (3 kW’lık) güneÅŸ paneli yıl boyunca evinizin tüm elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılamanızı saÄŸlayacaktır.


 

Şebeke Bağlantılı (On Grid) İnverterler
Ä°nverter, On Grid güneÅŸ enerji sistemlerinin ana beynidir . GüneÅŸ panellerinden alınan elektriÄŸi elektrik ÅŸebekesine göre tek faz(konut)    veya üç fazlı (sanayi)     AC (ÅŸebeke) elektriÄŸe dönüÅŸtürür. Åžebeke baÄŸlantılı inverterlerin üç faz için ayrı tek faz için ayrı inverter modelleri mevcuttur. GüneÅŸ panelinden gelen güç ve ÅŸebekeden gelen güç ile beraber çalışır. Bunun nedeni ise güneÅŸ panelinde güç düÅŸümü meydana geldiÄŸinde ÅŸebeke elektriÄŸiyle tüketim yüküne destek olmaktır.
BilindiÄŸi gibi güneÅŸ panelleri günün her saatinde tam kapasiteyle elektrik üretmez. Çünkü paneller sabit bir açıyla güneÅŸten ışınım almaktadır. Dünya’nın dönüÅŸ hareketiyle beraber güneÅŸin gökyüzündeki konumu ve yeryüzüyle olan açısı deÄŸiÅŸir. Bu faktörün yol açtığı güç düÅŸüÅŸlerinde ÅŸebekeden tüketim gücüne inverter aracılığıyla destek verilir. Geceleri ise doÄŸrudan elektrik ÅŸebekesi tüketimi karşılar. Ä°nverterlere data logger baÄŸlanarak kullanıcı dünyanın neresinde olursa olsun ürettiÄŸi elektrik gücünü cep telefonundan takip edebilmektedir.  


Şebeke Bağlantılı On Grid inverterlerin kapasitesi ve modeli aşağıdaki şartlara bağlı olarak belirlenir.
-    GüneÅŸ panellerinin toplam üretim gücüne paralel olmalıdır. (%10 tolerans payı olabilir.)
-    Sistemin uygulanacağı yerdeki elektrik hattının tek faz yada üç faz olma durumu da bilinmelidir.

Çift Yönlü Elektrik Sayacı
Çift yönlü elektrik sayaçları, tek yönlü elektrik sayaçları gibi ÅŸebekeden gelen elektriÄŸi konuta iletir. Tek yönlü sayaçtan farkı ise harici bir yerden üretilen elektriÄŸi de elektrik ÅŸebekesine iletmesidir. Akıllı çift yönlü  sayaçlarda üretilen ve tüketilen elektriÄŸi üzerindeki dijital ekrandan takip edebilirsiniz. Ay sonu üretiminiz tüketiminize denk veya aynı ise fatura ödemezsiniz.